De geschiedenis van thee

Thee is na water het meeste gedronken drankje van de wereld. Dat is ook niet zo gek, want thee is voor het eerst ontdekt in 2737 v.C. in China. Chinezen hebben dan ook nog steeds de cultuur die de meeste kopjes thee drinken.

Chinese oorsprong

Het begon in 2737 v.C. in China, waar per ongeluk wat blaadjes van de Camellia Sinensis plant in een ketel kokend water van de Keizer vielen. Hij vond de smaak lekker en verkwikkend en zo was er thee ontstaan. De Chinezen waren er meteen van onder de indruk en het werd daardoor al snel opgenomen in de cultuur. Tot op de dag van vandaag drinken de Chinezen nog de meeste thee ter wereld. Dit doen ze door dit uit kopjes met een dekseltje te drinken. Het dekseltje houd dan de blaadjes tegen.

Japanse theeceremonies

Al snel brachten Japanse boeddhistische geleerden die China bezocht hadden, de theeblaadjes mee terug naar hun thuisland. Ze waren er meteen aan verknocht en namen het op in hun cultuur. Dit groeide uit tot de beroemde Japanse theeceremonies, waarbij er een serie aan vooraf bepaalde handelingen worden uitgevoerd om optimaal te kunnen genieten van de thee. De eerste Japanse theeceremonie dateert uit 1286.

De import van thee

In het midden van de zestiende eeuw beschreven enkele Portugese en Italiaanse geestelijke hun ervaring rondom thee. Ze brachten er wat van mee en lieten mensen er kennis mee maken. De theeteelt en theehandel groeide vanaf 1610 steeds verder. Ook de Nederlanders ontdekte het en vanaf toen begon de V.O.C. met het importeren van de thee naar Europa. Dit begon eerst met kleine aantallen die werden gezien als curiosum. Pas toen de V.O.C. meer begon te importeren werd theedrinken echt een gemeengoed in Nederland. Thee was toen wel alleen maar een drankje voor de rijkere mensen.

Thee in de rest van de wereld

Hierna heeft thee de hele wereld veroverd en vind je bijna in elke cultuur verschillende gebruiken en rituelen voor het drinken ervan. In Marokko is muntthee de favoriet en is dit een teken van gastvrijheid. Engeland staat bekend om de afternoon tea, die bestaat uit sterke thee met melk, scones, sandwiches en allerlei koek en cake. In Tibet kennen ze alleen boterthee en melk thee. Dit is thee in de vorm een tegel, waarvan een stukje wordt afgebroken. Deze thee zetten ze met water, yakboter en zout.