Icetea, thee maar net even anders

IJsthee is ondertussen niet meer weg te denken van de kaart op het terras, restaurant of uit de supermarkt. Mensen genieten al eeuwenlang van gewone thee, maar icetea is iets redelijk nieuws. Het is afgekoelde, normaal gezette thee wat op smaak gebracht is met suiker en eventuele fruitsmaakjes.

Hoe Icetea de wereld veroverde

De eerste vermelding van koude thee werd gevonden in een kookboek in 1879. Hierin vertelde de auteur om groene thee een dag te laten trekken. De dag erna nam je een glas met ijsblokjes en wat suiker erin, waar je de afgekoelde groene thee dan aan toevoegde. In die tijd werd icetea altijd met groene thee gemaakt. Icetea van zwarte thee, zoals we deze nu kennen, kwam pas een stuk later. 

Pas 25 jaar later kwam de echte doorbraak. Op de wereldtentoonstelling in St. Louis kwam plantagehouder Richard Blechynden met het idee om met het warme weer, ijs toe te voegen aan zijn theeproeverij. Het verfrissende drankje sloeg meteen aan. Hij nam het idee mee terug naar New York, waar hij gratis icetea aanbood aan shoppers om te laten zien dat icetea een aantrekkelijk drankje in de zomer is en door deze actie won icetea populariteit. 

Icetea in Europa

Icetea werd voor het eerst in 1964 in de VS op de markt gebracht als een poeder die je aanmaakte met water. 14 jaar later lanceerde dit drankje ook in Europa. In België kwam het eerst op de markt als een sportdrank. Dit omdat er in thee cafeïne zit. Maar het was zo'n succes dat het werd gelanceerd als verfrissend drankje, waarna er ook een bruisende variant op de markt gebracht werd. In de jaren die volgde werden er steeds meer verschillende merken en smaken op de markt gebracht.

Icetea maken

Icetea is zelf heel makkelijk te maken. Je zet gewoon een kop thee zoals je dat gewend bent. Vaak wordt hier gewone zwarte thee voor gebruikt. Laat de thee goed trekken en voeg eventueel wat suiker of honing toe. Verwijder de theezakjes en als je het lekker vind, kun je er nu wat fruit, citroensap of kruiden aan toevoegen. Zet je theemengsel in de koelkast en laat het afkoelen. Als de thee koud genoeg is, vul je een glas met ijsblokjes en serveer je zo en je eigen icetea!