Op welke manieren kun je thee zetten?

Dat er veel verschillende soorten thee zijn, daar was je al achter. De verschillende soorten thee die het meest voorkomen zijn zwarte en groene thee. Ook bestaat er nog witte thee, oolong en pu-erh. Maar hoe zet je de perfect kop thee? Je zet het natuurlijk hoe je je thee het lekkerste vindt. Of dit nou uit een kopje, glas of mok is, of warm of koud. Er zijn wel wat basisregels voor het zetten van het perfecte kopje thee.

Soorten thee

Naast de smaken en soorten thee, zijn er ook nog verschillende manieren om thee te zetten. De meeste voorkomende manier van thee zetten is met een theezakje dat je kant-en-klaar in de supermarkt koopt. Toch zijn er ook nog andere manieren waardoor je thee nog lekkerder kan zetten. Zo is losse theebladeren steeds makkelijker verkrijgbaar. Dit zijn zakjes met losse theebladeren. Deze schep je in een los theezakje, thee-ei of zeefje die je in de mok hangt. Losse theebladeren zorgen voor een veel verfijndere smaak aan je thee en heb je veel minder van nodig dan van een theezakje.

Gebruik altijd vers water uit de kraan

Het elke keer opnieuw koken van het water wat al in de waterkoker zit, zorgt ervoor dat de thee vlak smaakt. Met elke keer vers water zal er meer zuurstof in het water zitten, wat de smaak ten goede komt.

Kies de juiste temperatuur voor je thee.

De juiste temperatuur voor je thee verschilt per theesoort die je drinkt. Zwarte thee en kruideninfusies hebben kokend water nodig voor de beste smaak. Dit terwijl groene, witte of oolong thee juist maar water van rond de 80 graden moet hebben. Dit is omdat de bladeren anders kunnen verbranden en smaak bitter kan worden.

Laat de thee 3 minuten trekken

De thee heeft tijd nodig om zijn smaken af te geven aan het water. De beste smaak ontstaat natuurlijk uit grotere bladeren van kwaliteitsthee. Ook is de thee-water verhouding belangrijk. Je kunt het beste 1 zakje thee per 300 ml water aanhouden. Na gemiddeld 3 minuten heeft de thee zijn smaak aan het water afgegeven.

Zet de thee in een warme theepot

Door thee te zetten in een warme theepot, blijft de thee langer warm. Ook blijven alle smaken en aroma's die vrijkomen tijdens het zetten van de thee in de pot zitten. Daardoor blijft de thee heerlijk smaakvol.